top of page
Rusteloosheid front.jpg
Rusteloosheid back.jpg

RUSTELOOSHEID

pleidooi voor een mateloos leven

Ignaas Devisch

De Bezige Bij, 2016

​

EAN 9789023494188

320 pagina's

​

​

SUMMARY

We werken minder, maar we hebben meer te doen. We hebben meer vrije tijd, maar we slapen minder. Terwijl we klagen over de drukte, de gejaagdheid en dreigende burn-outs, plannen we onze dagen vol. Kortom, onze tijd wordt ‘obees’; we proppen alles vol en zijn niet langer in staat om te lummelen of werkelijk niets te doen.


Wie denkt dat rusteloosheid een ziekte is van deze tijd, heeft het mis. Al eeuwenlang zoekt de mens een uitweg voor een probleem dat hij zelf veroorzaakt: een te vol leven. Maar is die rusteloosheid werkelijk een probleem, of is het juist een van onze voornaamste drijfveren? Passie, creativiteit en verlangen bestaan bij gratie van ongedurigheid, aldus filosoof en medicus Ignaas Devisch.


In weerwil van alle pleidooien om te vertragen en de roep om spiritualiteit en ascese, breekt dit boek een lans voor de positieve kanten van een mateloos leven.

IN THE MEDIA

Rusteloosheid Screenshot.jpg
dutch flag.png

Lezing 'Leve de Rusteloosheid'

11 oktober 2016

Leve de rusteloosheid Lezing door filosoof Ignaas Devisch Dinsdag 11 oktober 2016 | 19.30 - 21.30 uur | LUX, Nijmegen

Tedx Restlessness.jpg
british flag.png

TEDxFlandersWomen: Restlessness

11 oktober 2016

Ignaas Devisch joins us at TEDxFlandersWomen to explain his refreshing vision on 'time'. A must for anyone who has a severe dislike for time management.

REVIEW

Wij hebben het druk, druk, druk. We zijn koortsachtig bezig met het vullen van de agenda. Er is iets mis met de moderne mens: we hebben geen rust.

 

De Vlaamse filosoof Ignaas Devisch, hoogleraar in Gent, verzet zich op twee punten tegen deze gemeenplaats. Ten eerste tegen het idee dat deze rusteloosheid een modern verschijnsel zou zijn. En ten tweede tegen het idee dat we er nodig iets aan moeten doen.

 

In het eerste deel van zijn boek laat hij zien hoe het thema van de rusteloosheid al zes eeuwen lang steeds weer de kop opsteekt, zowel in de filosofie als de literatuur. En in het tweede deel bespreekt hij veranderingsprocessen in de moderne samenleving als versnelling, secularisatie en individualisering, en maakt hij duidelijk dat die enerzijds deze aandacht voor rusteloosheid verklaren, maar anderzijds de positieve kanten ervan: passie, creativiteit en verlangen, ten onrechte over het hoofd zien.

 

Buitengewoon boeiend, geschreven voor een breed publiek en uitvoerig gedocumenteerd.

​

Dr. D.G. van der Steen

bottom of page