top of page
Vuur front.jpg
Vuur back.jpg

VUUR

Ignaas Devisch

De Bezige Bij, 2021

EAN 9789403114514

288 pagina's

SUMMARY

In oude tijden was vuur een bron van vrees en fascinatie. Er werden talloze mythen en verhalen verteld en geschreven waarin het vuur was toebedeeld aan God of de goden. Zo bleek vuur een krachtig instrument. Toen de moderne mens, geholpen door wetenschap en techniek, het vuur eenmaal had getemd, leken alle problemen verholpen: de controle over vuur en verbranding zorgde voor vrijheid en vooruitgang. Waar hadden we ons nog zorgen om te maken? Die achteloosheid krijgen we nu als een boemerang in ons gezicht terug: het massale gebruik van fossiele brandstoffen is ziekmakend voor mens én milieu.


In Vuur ontwikkelt Ignaas Devisch, geïnspireerd door denkers als Peter Sloterdijk en Bruno Latour, een nieuw idee over de plaats van vuur in onze wereld. Als we onze levensstandaard willen behouden, kunnen we niet zonder een nieuwe bron die onze vrijheid en welvaart in stand houdt zonder de wereld en onszelf te vernietigen. De grootste vuurbol uit ons sterrenstelsel – de zon – heeft dit potentieel. Kunnen we leren het heliocentrisme werkelijk te omarmen?

kampvuur

Podcast

24/01/2021

De mens vereerde het eeuwen lang en bouwde er zelfs tempels voor. Vandaag hebben we het echter getemd en ontbreekt het ontzag ervoor. We hebben het over vuur! Ignaas Devisch (UGent) legt uit waarom we dat vuur beter herontdekken!

ovt-logo-black-beams.png.png

OVT, NPO Radio 1

24/01/2021

Filosoof Ignaas Devisch laat in zijn nieuwste boek Vuur zien waarom het moment waarop de mens controle kreeg over vuur zo’n belangrijk omslagpunt in de geschiedenis is. Vandaag de dag beschouwen we vuur als iets vanzelfsprekends en staan we nauwelijks stil bij het gebruik ervan.

De Standaard.png

De Standaard Weekblad

23/01/2021

Alleen vuur kan ons redden.
We zijn vergeten hoe belangrijk vuur is voor de mensheid en onze planeet. Gelukkig zijn er genoeg verhalen en ideeën voorhanden om achterom en vooruit te kijken. En omhoog.

De afspraak.jpg

De Afspraak, Canvas

11/01/2021

Ignaas Devisch stelt zijn nieuw boek voor in De Afspraak.

sofielemaire.jpg

Radio 1, De Wereld Van Sofie

11/01/2021

De impact van vuur op de mens én de natuur is enorm. Maar we moeten het gebruik van vuur en fossiele brandstoffen fundamenteel wijzigen, want ze worden schaars én zijn slecht voor het klimaat. Devisch breekt daarom een lans voor zonne-energie. 

filosofie-magazine.png

Filosofie Magazine

01/2021

Het vuur bracht welvaart én de klimaatcrisis, stelt Ignaas Devisch. Oude mythes over dit element leren al dat de mens de wereld nooit helemaal onder controle krijgt. Toch is er één vuur dat wel onbeperkt energie geeft, zonder vervuiling: de zon.

boekentips VRT NWS.png

VRT NWS

03 januari 2021

21 boeken voor een beter 2021: deze onmisbare titels mag u binnenkort verwachten

IN THE MEDIA

bottom of page